DEJAVNOSTI V OKVIRU PROJEKTA ‘ZDRAVJE V VRTCU’ V SKUPINI ‘SONČEK’ V ŠOLSKEM LETU 2015/16

‘PLENICA LETI KOT PTICA”

Otrokom smo na začetku šolskega leta na omaro zalepili plakat, kjer smo narisali Pleničko s krilci. Pod njo smo navpično zalepili znake otrok. Razložili smo jim, da bodo vsakič ko se bodo uspešno odvajali na kahlici dobili žigec najljubše živali. Pri tem jih je nagovorila lutka ‘Plenička s krilci’ (ki smo jo kasneje obesili nad kahlicami in jih je ‘opazovala’).  Med letom smo otrokom večkrat prebrali oz. se pogovarjali ob knjigi ‘Velika knjiga o kahlici’, kjer so otroci opisovali kar vidijo na slikah. Na omari pri vhodu smo zalepili ilustracijo Jelke Reichmann – otroka na kahlici. Vse te motivacijske metode so pripomogle k temu, da imamo ob koncu šolskega leta samo še enega otroka, ki se še odvaja od plenic.

 

Plenica leti kot ptica

Aktivnosti na temo ‘Čebelice’ :

Otrokom smo predstavili življenje čebel. S posnetkom, opazovanjem in opisovanjem čebel smo prišli do zaključka, da se bomo tudi sami prelevili v čebelice. Starše smo prosili, da za svojega otroka v vrtec prinesejo belo majčko, katero smo z otroki pobarvali – narisali smo črne in rumene črte. Izdelali smo tudi tipalke iz kosmatih žičk za vsakega otroka. Ob dnevu tradicionalega slovenskega zajtrka smo z otroki zaplesali ‘Čebelji ples’. Čebelar nam je razložil kaj in kako dela, prikazal nam je svoje pripomočke in orodja pri delu s čebelami. Ogledali smo si posnetek ‘Življenje čebel’. Med šolskim letom smo otrokom na željo večkrat prikazali tudi risanko ‘Bojan in čebele’, saj so nad njo bili navdušeni. Večkrat smo se ob zajtrku ‘zahvalili čebelicam’ da so nam naredile med, ki nas krepi in ohranja pri zdravju.

 

Zbiranje starega papirja: PAPIROŽER 

Otroke smo med šolskim letom navajale, da se odpadni papir meče v ‘Papirožer’, saj se lahko potem iz njega lahko ponovno naredi papir. Odpadni papir smo med letom predelovali na razne načine – trgali, mečkali, lepili, risali nanj itd. in ko ga nismo več potrebovali smo ga odnesli v Papirožer. Otrokom je zamisel, da se iz starega papirja lahko naredi nov bila zelo všeč. Otrokom smo razložile, da se na ta način rešijo drevesa, ki so izredno pomembna za ohranjanje narave okoli nas.

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)